Skriv ut

Slave copyVenko copy     На 6 април ќе се одржи традиционалната манифестација Ден на македонскат позија во Шведска, која секоја година се одвива под покровителство на Македонскиот сојуз. Поетската манифестација овојпат ќе се одржи во Градскиот музеј во Гетеборг со почеток во 14 часот. Гости од Македонија ќе бидат истакнатите македонски писатели - поетот Славе Ѓорѓо Димоски, кој е и актуелен претседател на УО на Струшките вечери на поезијата, и проф. д-р. Венко Андоновски, литературен теоретичар и критичар, прозаист и колумнист. Во поетското читање ќе учествуваат петанесетина автори, а ќе бидат промовирани и неколку нови стихозбирки од македонски поети кои живеат во Шведска.