Skriv ut

Годинешното 23. издание на традиционалната културна манифестација Ден на македонската поезија во Шведска имаше збогатена програма.

Поетската манифестација, која беше отворена денеска, овојпат се одржа во соработка со Градската библитека во Гетеборг, а во фоајето на гетеборшкиот Градски музеј, јави дописникот на МИА од Шведска.

- Тоа е нов чекор во насока на популаризирањето на оваа манифестација пред пошироката јавност, а и како натамошен придонес во јакнењето на шведско-македонските културни врски и творечка соработка, вели Ивица Челиковиќ, секретар на Македонскиот сојуз во Шведска. 

Од пред неколку години во составот на Сојузот на македонските друштва и клубови во Шведска функционира и поетското друштво „Дениција“, кое се грижи за програмските подготовки на манифестацијата. 

За одбележување е и фактот дека станува збор за единствена културна манифестација од ваков вид, востановена во 1988 година, која секоја година се одвива во редовите на македонската дијаспора во Западна Европа.

Гости од Македонија годинава се истакнатите македонски автори - поетот Славе Ѓорго Димоски, кој е и актуелен претседател на Струшките вечери на поезијата и Венко Андоновски, универзитетски професор, литературен теоретичар, прозаист и колумнист. 

Во рамките на програмата настапија петнаесетина поети, а беа претставени и неколку нови поетски збирки, како и најнови преводи на шведска литература на македонски, вклучувајќи ги и македонските преводи на драмите на шведскиот класик Аугуст Стриндберг. 

беше претставено и двојазичното македонско-шведско издание „Тајни ветрови“, кое содржи избор од поезијата на македонските поети Бранко Цветкоски, Славе Ѓорго Димоски и Братислав Ташковски. ич/