Управниот одбор на Македонското друштво „Гоце Делчев„ -Гетеборг, ги известува и поканува свoите членови да земат учество на

РЕДОВНОТО ГОДИШНО СОБРАНИЕ

што ќе се одржи во недела на 26 јануари 2020 година во 13.00 часот, во просториите на Друштвото, Rimmaregatan 8

Ве очекуваме

 

GENERACISKA SREDBA NA FOLKLORISTI

                      Koga zboruvame za dolgogodišnite aktivnosti na društvoto “Goce Delčev”, neminovno se nametnuvaat sekavanjata na nekolku generacii na folklornata sekcija, koja zabeleza vidni rezultati, preku mnogu nastapi niz Švedska, patuvanja vo Danska, Germanija, Francija, Makedonija pa duri i do Avstralija.

                      Vo pretstojnata 2020-ta godina, folklornata sekcija go beleži svojot jubilej 45-et godišna aktivnost. Sekavanjato na minatoto neodolivo nametnuva nostalgični, emotivni čuvstva, za koi so zadovolstvo bi sakale da zboruvame.

                      Denovive vo društvoto “Goce Delčev” se rodi i zaživea ideata za edna takanarečena “GENERACISKA SREDBA NA FOLKLORISTI”, što bi ovozmožila vo edna prijatna atmosfera i nekolku časovno drugaruvanje, da go dobližime minatoto kon segašnosta i za mig so zadovolstvo da se prepuštime na nostalgičnite čuvstva. Da izrazime zadovolstvo i da gi vrednuvame vkupnite rezultati na filklornata sekcija, no sekako i na našeto društvoto voopšto.

                      Rakovodstvoto na društvoto smeta i se nadeva deka ideata e dovolno moќna da go razgori vašiot interes, ne samo za sredbata, tuku i da gi isprovocira vašite idei vo kontekst na podgotovkite i realizacijata na ovaa sredba. Ova e samo inicijativa da se pottikne diskusija, da se slušnat mislenja.

                      Očekuvame golem interes, dinamična razmena na mislenja i dosta prašanja vo kontekst na edna uspešna sredba koja bi se održala (KADE?) vo proletniot ili esenskiot termin vo 2020 g. Vremeto brzo minuva, zatoa podelite go ovoj prilog, javite se i dajte go Vašiot doprinos za edna nezaboravna sredba.

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. ili Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

GOCE DZUKOV, so posredstvo na Upravniot Odbor

 

ДЕН НА ДРУШТВОТО

Македонското друштво „Гоце Делчев„ ги поканува членовите на традиционаланата манифестација Ден на друштвото (Föreningsdag) во среда 1 мај 2019 година со почеток во 12.00 часот.

На програмата: дружење, игри, интерни натпревари и заеднички ручек.

Ве очекуваме

28 април 2019

СЕЌАВАЊЕ

Денес ка се навршуваат 5 години од смрта на нашиот пријател, Трајан Масев (1943-2014) еден од најзначајните македонски активисти во Шведска. Неговото прерано заминување е голема загуба и празнина за сите нас во Гетеборг и пошироко. Македонската заедница загуби исклучително талентиран и искусен активист.

Од самото доаѓање во Гетеборг па се до неговото заминување од овој свет, Трајче целиот живот го посвети бележејќи ги настаните на македонската дијаспора во Шведска.

Трајче беше еден од основоположниците на Македонското друшво „Гоце Делчев„ Гетеборг. На 12.02.1978 година, го издава првиот број на „Наш лист„ како орган на Друштвото „Гоце Делчев„ ,со цел да се подбри информираноста помеѓу македонците во Гетеборг, кој пота во 1979 година прерасна како Македонски весник орган на Интерсната заедница на македонските друштва и клубови во Шведска, денес Македонски сојуз.      

Аматерски без никаква надокнада, издаде 123 броја на Македонски весник, отсликувајќи ги скоро сите македонски културни манифестации, спортски натпревари, црквони богослужби, објавуваше извештаи од сите годишни собраниа на друштвата и клубовите и многу друго.

Во последните години Трајче продолжува да објавува на Јутуб и Фејсбук видеоинсерти фотоалбуми од збиднувањето на македонската заедница во Гетебор и пошироко.

Ние, прелистувајќи ги весниците и албумите ќе ја читаме 40 годишната документација (историја) кој ја создаваше Трајче и ќе се сеќаваме на него

Почивај во мир пријателу.

П.Атанасовски

Од Годишното собрание на 20.01.2019

Вчера, на 20 јануари се одржа редовното Годишно собрание на Македонското друштво „Гоце Делчев„ од Гетеборг.

По усвојувањето на извештајот за работа и финансискиот извештај за минатата година се донесе програмата и финанскиот план за ова календарска година. Посебен акцент во програмата за работа беше наоѓање на начин за активирање на младата популација во друштвената активност.

Собранието избра ново раководство на чело со досегашниот претседател Гоце Џуков.

П.А

 

Управниот одбор на Друштвото „Гоце Делчев„ Ве поканува да учествувате на

РЕДОВНОТО ГОДИШНО СОБРАНИЕ

на Македонското друштво „Гоце Делчев„ што ќе се одржи во недела на 20 јануари 2019 год

со почеток во 13.00 часот во просториите на Друштвото --Rimmaregatan 8

Добро сте дојдени

************************************************************************************

Во интерес на друштвото потребни се нови членови во Управниот одбор, кои ќе бидат подготвени да одвојат по два-три часови неделно

Доколку имате предлог за некое лице за кое што сметате би било соодветно за работа во раководството на друштвото, ве молиме вашиот предлог да го доставите до Кандидационата комисија или е:маил: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.