Во врска со многубројните прашања на иселеници од Македонија, кои освен државјанство на Република Македонија поседуваат и странско државјанство и на кои за излез од РМ им се бара исправа на Република Македонија, Агенцијата за иселеништво на РМ го достви следново соопштение:

Во согласност со Законот за пријавување живеалиште и престјувалиште (Сл. Весник на РМ бр. 36/92), а заради непречен влез-излез во РМ со странска патна исправа, во случај на непоседување на патна исправа на РМ, потребно е претходно иселениците да поднесат пријава со податоци за нивниот престој во странство подолго од 3 месеци, до Дипломатско-конзуларното претставништво во странство или во пограничната единица на Министерството за внатрешни работи во местото на нивното последно живеалиште или на самиот граничен премин при излез од Република Македонија.

Агенцијата за иселеништво го достави ова соопштение со молба за оваа законска обврска да бидат информирани иселениците од Македонија кои имаат намера ова лето да патуваат во Република Македонија.

Друштвото „Гоце Делчев„ организира безплатн превоз за членовите за Македонскиот фестивал на 22 мај во Трелеборг.

Автобусот поаѓа во 12.00 часот од кај зградата на друштвото. 

Пријавување е задолжително кај Кирана Неделковска на тел. 070- 998 78 96

Предизборна дебата во друштвото “Гоце Делчев“ 

Гетеборг, 28 април 2010 –

Во друштвото “Гоце Делчев“ на 28 април се одржа средба со двајца истакнати шведски политичари – претседателката на социјалдемократите во Гетеборг, Ана Јохансон и потпретседателот на Општинската управа и лидерот на опозицијата, модератот Јан Халберг. 

Средбата, на која присутвуваа голем број членови на “Гоце Делчев, беше посветена на изборните програми и визии на двете најголеми партии во Гетеборг во пресрет на годинашните општи избори во Шведска на 19 септември, кога ќе се гласа за пратеници во Парламентот-Риксдаг, регионалните собранија (landsting) и општинските собранија (kommunfullmäktige) .

Ана Јохансон и Јан Халберг одговаар на повеќе прашања, меѓу другото во врска со подобрувањето на условите во здравствениот систем и скратувањето на времето за чекање на операција и друг вид специјалистички интервенции, можностите за намалување на групите во детските градинки, отворање на нови работни места, воведувањето на на новиот т.н. trängselskatt, евентуалното затворање на Квиберг-пазарот, негата и згрижувањето на постари и изнемоштени лица.

Со цел членовите на “Гоце Делчев“ да добијат пошироки сознанија околу предизборната кампања, управниот одбор на Друштвото во наредниот период ќе се погрижи да покани претставници и на други политички партии во Гетеборг.

И.Ч.

Anna20Johansson1                                            Jan20Hallberg1

Formirana e grupa na stari i mladi folkloristi so namera da nastapat na nasiot 40 godisen jubilej vo oktomvri.
Site poranesni folkloristi se dobredojdeni da se pridruzat.
Treningot se oddrzuva vo nedeli vo 17.00 casot a za sigurna i potocna informacija obratete se kaj Gabi na Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. ili na mob 0708-658305.
Dobredojdovte!

Во понеделник на 5 април ВТОР ДЕН ВЕЛИГДЕН, во просториите на Друштвото со почеток во 16.00 часот.

Влез слободен

-Лица кои што ќе носат алкохолни пијалоци од дома, не се добродојдени.

ПРОШИРЕН СОСТАНОК НА УПРАВНИОТ ОДБОР СО ЧЛЕНСТВОТО
Во сабота на 13 март 2010 год. со почеток во 11.00 часо